Śródziemnomorska zupa krem z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lekka, pożywna, a przed wszystkim bardzo zdrowa.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie marchewki obrane i pokrojone w kostkę
    5 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
    1 średnia cebula, drobno posiekana
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 słoik lub puszka ciecierzycy konserwowej odsączonej i przepłukanej pod bieżącą wodą
    1 puszka pomidorów całych lub w kawałkach
    1 łyżeczka zmielonego kminku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Śródziemnomorska zupa krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i ziemniaki umieścić w garnku, dodać cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek, oprószyć kminem rzymskim, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać ciecierzycę i pomidory, całość zalać 1,2 l wrzącej wody. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Następnie należy zmiksować zupę na krem. Podawać z natką pietruszki i grzankami.

Porady

Zupę można podawać także z warzywami. Wystarczy przed zmiksowaniem wyjąć z garnka połowę warzyw przy pomocy łyżki cedzakowej. Resztę zmiksować na krem, a odłożone warzywa ponownie wymierzać z zupą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować