2 średnie marchewki obrane i pokrojone w kostkę
5 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 zmiażdżone ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 słoik lub puszka ciecierzycy konserwowej odsączonej i przepłukanej pod bieżącą wodą
1 puszka pomidorów całych lub w kawałkach
1 łyżeczka zmielonego kminku
sól
pieprz
Śródziemnomorska zupa krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i ziemniaki umieścić w garnku, dodać cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek, oprószyć kminem rzymskim, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać ciecierzycę i pomidory, całość zalać 1,2 l wrzącej wody. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Następnie należy zmiksować zupę na krem. Podawać z natką pietruszki i grzankami.
Porady
Zupę można podawać także z warzywami. Wystarczy przed zmiksowaniem wyjąć z garnka połowę warzyw przy pomocy łyżki cedzakowej. Resztę zmiksować na krem, a odłożone warzywa ponownie wymierzać z zupą.
Komentarze