Śródziemnomorska zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa rozgrzewa, idealna na zimowe chłody.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    1 cebula
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    1,5 szkl fasoli
    2 ziemniaki
    2 liście laurowe
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Śródziemnomorska zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy wieczorem jeśli następnego dnia w planach mamy ugotowanie tej zupy.
    W garnku rozgrzewamy oliwę , dorzucamy pokrojoną cebulę, marchew i starty czosnek. Smażymy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. Do garnka dorzucamy fasolę i wlewamy 2-3 szklanki wrzątku. Dorzucamy liście laurowe i tymianek. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Gotowanie uzależnione jest od miękkości grochu. Pod koniec wlewamy pomidory, razem z sokiem, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dolewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia dla naszych preferencji. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprze a także papryką w proszku. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Fasola Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować