Spring rolls z rybą na parze, awokado i warzywnym miksem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Spring rollsy mają swoich wielbicieli. Kto nie próbował, musi ich skosztować choć raz, aby wyrobić sobie o nich zdanie. Jest to ciekawa przekąska, którą jemy palcami, dlatego najlepiej podawać ją w czasie spotkań z najbliższymi przyjaciółmi, aby swobodnie ją zajadać.

  • 40 min

Składniki:

  • 10 płatów papieru ryżowego
    200 g płat ryby o zwartym, białym mięsie (np. miruny nowozelandzkiej)
    1/2 awokado
    1 pomidor
    1/2 czerwonej papryki
    1 ogórek
    1/4 pora
    2 łyżki orzeszków ziemnych (posiekanych)
    2 łyżki posiekanej kolendry
    1 łyżeczka posiekanej chilli
    liście sałaty
    sól
    pieprz
    sok z 1/2 cytryny

    Sos:
    4 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    skórka z jednej cytryny
    1 łyżeczka (czubata) posiekanego chilli
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka posiekanej kolendry
    1 łyżeczka (czubata) startego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Spring rolls z rybą na parze, awokado i warzywnym miksem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na godzinę. Następnie ugotuj na parze. Przestudź. Podziel na mniejsze cząstki.
  • 2. Warzywa (paprykę, pomidora, ogórek, awokado) pokrój na części o podobnej wielkości. Pora pokrój w długie, cienkie słupki.
  • 3. Wszystkie składniki (rybę, warzywa, kolendrę, chilli, orzeszki i sałatę) rozłóż wokół deski, na której będziesz zwijać ruloniki.
  • 4. Papier ryżowy namaczaj w letniej wodzie, aż stanie się przejrzysty (wodę nalej do talerza w wyższym rantem). Następnie połóż go na desce.
  • 5. Na środku papieru nakładaj wszystkie składniki (możesz dowolnie mieszać farsze lub nakładać po kawałku każdego).
  • 6. Nakryj farsz dolną częścią papieru, złóż boki papieru do środka i dokładnie dociskając, zwiń rulonik (metoda zwijania przypomina sposób robienia gołąbków lub krokietów). Czynność powtarzaj, aż skończy Ci się papier.
  • 7. Wymieszaj składniki na sos. Przelej go do naczynia i podawaj z gotowymi spring rollsami.

    Smacznego!

Porady

Jeżeli zostaną Ci składniki, posiekaj je w mniejsze cząstki, wymieszaj w misce i zalej sosem – szybka sałatka gotowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Kolendra Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować