Na leczo zawsze znajdzie się amator, tym bardziej, iż sezon na paprykę jest już otwarty zazwyczaj robię leczo bardzo zbliżone do węgierskiego oryginalnego przepisu. Nie ma w nim miejsca na cukinię, kabaczki itp.
60 min
Składniki:
3 - 4 papryki,
ok. 400 g. dobrej cienkiej kiełbasy,
jeden duży lub 2 małe pomidory - opcjonalnie pomidory w puszce wtedy dodajemy je razem z zalewą,
2 cebule,
ząbek czosnku,
olej do podsmażenia,
bulion do podlania ok 300 ml, (może być z kostki - wołowy),
przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka, liść laurowy, ziele angielskie, (można użyć też gotowej mieszanki do potraw węgierskich lub leczo).
Spolszczone leczo węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy pod koniec dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Przekładamy do garnka zawartość patelni a na pozostałym z kiełbasy tłuszczu podsmażamy paprykę, następnie dodajemy do niej obranego ze skórki pomidora, solimy i dusimy aż papryka i pomidor puszczą sok. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka, włączamy grzanie (mały ogień) i jeżeli sosu jest dla nas zbyt mało podlewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Dusimy całość ok. 25, min. a tak naprawdę do takiego "stanu" papryki jaki lubimy w potrawach najbardziej. Jeżeli ktoś ma ochotę można dodać przecieru pomidorowego i zagęścić sos mąką.
Komentarze