SPLECIONE JABŁUSZKA Z CYNAMONEM

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybka przekąska na słodko dla niespodziewanych gości

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    2-3 jabłka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu
    1 jajko (do posmarowania)

Splecione jabłuszka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SPLECIONE JABŁUSZKA Z CYNAMONEM 1. Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce z piekarnika.
  • 2. Boki ciasta nacinamy pasy o grubości ok. 1 cm,
    środek zostawiamy w całości do wyłożenia jabłek.
  • 3. Jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy w plastry
    grubości 0,5 cm. Wykładamy na środek ciasta francuskiego.
  • 4. Posypujemy cukrem a następnie cynamonem.
  • 5. Nacięcia ciasta zakładamy na siebie pod skosem
    w kształcie warkocza.
  • 6. Na koniec smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • 7. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut na złoty kolor.
  • SPLECIONE JABŁUSZKA Z CYNAMONEM 8. Po wystudzeniu można posypać jeszcze cukrem pudrem.

Porady

Można zrobić także w wersji wytrawnej z filetem z kurczaka, serem i papryką doprawioną przyprawami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy