Spiced bubble bread

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Efektywnie wyglądający pyszny chlebek cynamonowy do zjedzenia na ciepło

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
    2 łyżki miękkiego masła
    4 łyżki mleka w proszku
    1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
    1¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
    300 ml wody
    Na posypkę: 70 g cukru 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Spiced bubble bread - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i rozetrzeć w rękach, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać mleko w proszku, sól, łyżeczkę cukru, drożdże. Stopniowo wlewać letnią wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i podzielić na 30 równych części, z których uformować kulki. W międzyczasie wszystkie składniki na posypkę wymieszać, przygotować formę - tortownicę o średnicy 20 cm. Uformowane kulki obtaczać w posypce i układać w formie. 14 kulek kładziemy na dno, w równych odstępach, a pozostałe tworząc na nich drugi poziom, w ten sposób, jak układa się cegły (czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne). Przykryć folią i pozostawić do napuszenia na 30 minut, w ciepłym miejscu (ciasto może wyrosnąć do brzegów formy).

Komentarze

Podobne przepisy