Spanakopita

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna potrawa grecka ze szpinakiem i fetą na delikatnym cieście filo - świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 x 35

    1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 duża cebula
    ok 500 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego)
    4 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki koperku
    2 jaja
    270 g sera feta
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Spanakopita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek - podgrzewamy mieszając przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, jaja, natkę pietruszki i koperek - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Masło rozpuszczamy i smarujemy blachę. Ciasto filo rozwijamy i wszystkie płaty przekrawamy w szerz na pół (tak aby formatem pasowały do blaszki). Jeden płat układamy w posmarowanej formie, smarujemy go masłem i układamy następny płat. Czynność powtarzamy do ułożenia siedmiu warstw.
  • 4. Na ułożone ciasto wykładamy farsz szpinakowy i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe płaty ciasta również smarując je rozpuszczonym masłem. Ostatnią warstwę lekko dociskamy.
  • 5. Przy pomocy ostrego noża dzielimy spanakopitę na 6 części.
  • 6. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
    Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować