SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

0 (0 ocen)

Zdrowa wersja spaghetti. A to dlatego że jest szpinak, jest łosoś i makaron pełnoziarnisty. To danie jest typem dań jednogarnkowych. Wszystkim smakowało i każdy brał dokładkę pomimo tego, że danie jest bardzo syte :)

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty 3/4 opakowania
    szpinak świeży 200 gram
    łosoś bez skóry 400 gram
    czosnek 4 ząbki
    sól 1 łyżka
    sok z cytryny ok. 1 łyżki
    śmietanka 18 % 120 ml.
    masło 1 łyżka
    sól, pieprz do smaku

    Marynata do łososia:
    sok z cytryny 2-3 łyżki
    sól ziołowa - do oprószenia z każdej strony
    pieprz ziołowy - do oprószenia z każdej strony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według opakowania na al dente z dodatkiem soli. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek.
    Szpinak opłukać wodą. Usunąć łodyżki i drobno posiekać. Dodać do czosnku. Wymieszać i zmniejszyć ogień.
  • 2. Łososia zamarynować 2 godziny wcześniej. Następnie umieścic w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min.
    Wyciągnąć i rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku razem z makaronem. Dodać sok z cytryny.Wymieszać.
    Do całości wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Podkręcić ogień na większy i chwilę gotować, aby śmietanka lekko odparowała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować