Zdrowa wersja spaghetti. A to dlatego że jest szpinak, jest łosoś i makaron pełnoziarnisty. To danie jest typem dań jednogarnkowych. Wszystkim smakowało i każdy brał dokładkę pomimo tego, że danie jest bardzo syte :)
Składniki:
makaron pełnoziarnisty 3/4 opakowania
szpinak świeży 200 gram
łosoś bez skóry 400 gram
czosnek 4 ząbki
sól 1 łyżka
sok z cytryny ok. 1 łyżki
śmietanka 18 % 120 ml.
masło 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Marynata do łososia:
sok z cytryny 2-3 łyżki
sól ziołowa - do oprószenia z każdej strony
pieprz ziołowy - do oprószenia z każdej strony
Spaghetti ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według opakowania na al dente z dodatkiem soli. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek.
Szpinak opłukać wodą. Usunąć łodyżki i drobno posiekać. Dodać do czosnku. Wymieszać i zmniejszyć ogień.
2.Łososia zamarynować 2 godziny wcześniej. Następnie umieścic w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min.
Wyciągnąć i rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku razem z makaronem. Dodać sok z cytryny.Wymieszać.
Do całości wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Podkręcić ogień na większy i chwilę gotować, aby śmietanka lekko odparowała.
Komentarze