Gdy zrobiłem to danie po raz pierwszy cała rodzina była zachwycona. Teraz często gości na naszym stole.
Składniki:
• ½ opakowania makaronu spaghetti
• ½ kg świeżego szpinaku
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Śmietana
• Kilka łyżek wody
• 10 dag żółtego startego sera typu ementaler
• Oliwa lub olej do smażenia
• Gałka muszkatołowa
• Sól, pieprz
• Kilka listków bazylii do dekoracji
Spaghetti ze szpinakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2.• Szpinak starannie umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
3.• Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
4.• Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewniana łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
5.• Makaron wyłożyć na talerze, dna wierzch położyć uduszony szpinak . Całość polać sosem, udekorować paseczkami sera i listkiem bazylii.
Komentarze