Spaghetti ze szpinakiem.

0 (0 ocen)

Gdy zrobiłem to danie po raz pierwszy cała rodzina była zachwycona. Teraz często gości na naszym stole.

Składniki:

  • • ½ opakowania makaronu spaghetti
    • ½ kg świeżego szpinaku
    • Cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • Śmietana
    • Kilka łyżek wody
    • 10 dag żółtego startego sera typu ementaler
    • Oliwa lub olej do smażenia
    • Gałka muszkatołowa
    • Sól, pieprz
    • Kilka listków bazylii do dekoracji


Spaghetti ze szpinakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. • Szpinak starannie umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
  • 3. • Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
  • 4. • Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewniana łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
  • 5. • Makaron wyłożyć na talerze, dna wierzch położyć uduszony szpinak . Całość polać sosem, udekorować paseczkami sera i listkiem bazylii.

Komentarze

Podobne przepisy