Spaghetti z zieloną soczewicą

0 (0 ocen)

Ciekawe i pyszne połączenie zielonej soczewicy w tradycyjnym pomidorowo-mięsnym sosie do makaronu.

Składniki:

  • 100 g soczewicy zielonej
    300 g mięsa mielonego
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    10 pomidorków koktajlowych
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    olej
    kilka listków świeżej bazylii
    4 gałązki świeżego oregano
    sól, pieprz

Spaghetti z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namocz na 1 godzinę.
  • 2. Mięso przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
  • 3. Warzywa obierz i zmiel na grubo w malakserze albo zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Dodaj je do przesmażonego mięsa i podsmaż krótko razem.
  • Przesmażanie warzyw i soczewicy 4. Do mięsa dodaj też odsączną soczewicę.
  • Spaghetti z zieloną soczewicą 5. Dodaj pomidory z puszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, duś aż soczeiwca całkowicie zmiękknie.
  • Dodanie ziół do sosu 6. Zioła posiekaj i dodaj na sam koniec do sosu.
  • 7. Sos podawaj z makaronem spaghetti.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy