Spaghetti z wieprzowiną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć rozbić tłuczkiem do mięsa.Następnie pokroić w jak najcieńsze paseczki.Przełożyc do miski dodać sos sojowy,wymieszać i włożyć do lodówki na 1h.
2.Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzać olej włożyć mięso z pozostałym w misce sosem sojowym wraz z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem,estragonem i płatkami chili (trzymać na małym gazie od czasu do czasu mieszając)
3.Umyte warzywa pokroić:
paprykę w cienkie słupki,marchew w cieniutkie paseczki za pomocą specjalnej obieraczki(jak nie mamy to w bardzo drobne paseczki,kapustę drobno posiekać i zalać wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżeczki soli i trzymać około 20 minut żeby zmiękła,następnie odcedzić na durszlaku
4.W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg. wskazówki na opakowaniu.
5.Jak mięso jest juz miękkie dodajemy wszystkie warzywa/mieszamy i dusimy do zwiędnięcia papryki (nie dusimy długo zeby nie zrobić papki,ma byc wszystko lekko chrupkie)
Ugotowane spaghetti odcedzamy na durszlaku i wrzucamy na patelnię do mięsa i warzyw/mieszamy.Całość doprawiamy sobie jeszcze sosem sojowym lub solą i podajemy od razu po przygotowaniu . . .
Smacznego . . .
Komentarze