Spaghetti z tuńczykiem na ostro

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne i szybkie do wykonania - w sam raz na szybki lekki obiad lub ciepłą kolację. Łagodny smak tuńczyka wspaniale podkreślają ostre i słone dodatki.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach; 1 puszka pomidorów w kawałkach lub słoik gęstego przecieru pomidorowego; 1 mała cebula; 1 ostra papryczka, 2 ząbki czosnku; 2 łyżki kaparów; 5 filetów z sardeli drobno posiekanych; 10 dkg startego słonego twardego sera; 1 pęczek natki pietruszki; 30 dkg makaronu; 4 łyżki oleju lub oliwy; sól; pieprz; łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastaw wodę na makaron. Osól ją i dodaj łyżkę oleju. Zagotuj. Posiekaj drobno cebulę, papryczkę i czosnek. Tuńczyka osącz na sitku (jeśli używasz tuńczyka w oliwie lub oleju możesz dodać jedną łyżkę do smażenia). Na patelni rozgrzej olej.
  • 2. Na patelnię wrzuć cebulę, osól i zamieszaj. Gdy się zeszkli dodaj papryczkę i czosnek. Podsmaż razem 2 min. Dodaj 2 łyżki kaparów i sardele. Podsmaż razem kolejne 2 min. Zalej wszystko pomidorami. Dodaj odrobinę cukru i sporo pieprzu. Zamieszaj.
  • 3. Makaron gotuj wg przepisu na opakowaniu. Drobno posiekaj natkę i dodaj do sosu. Odcedzony makaron polej sosem i posyp serem. Natychmiast podawaj.

Porady

Zamiast tuńczyka można użyć sardynek z puszki lub szprotek. Zamiast pietruszki możemy użyć świeżego tymianku lub bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować