Spaghetti z tuńczykiem i rukolą

4.5 (179 ocen)

  • 5 min

Szybki sposób na pyszny obiad! To smaczne danie poleciła mi moja babcia, pracująca przez wiele lat we Włoszech. Mała ilość składników, a jaka rozkosz dla podniebienia !

  • 5 min

Składniki:

  • makaron spaghetti
    2 lub 3 małe muszki tuńczyka
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    wiązka gałązek rukoli
    ćwiartka cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek oliwy z oliwek. Czosnek posiekać i wrzucić na patelnię. Gdy zarumieni się , dodać odcedzonego z zalewy tuńczyka. Wrzucić opłukaną i posiekaną rukolę. Dusić pod przykryciem. Po 10 minutach wcisnąć sok z cytryny i całość wymieszać.
    Makaron ugotować, odcedzić i wrzucić na patelnię. Następnie wymieszać wszystko tak,by tuńczyk połączył się z makaronem.

Porady

Jeśli tuńczyk zacznie przywierać do patelni można dolać oliwy. Ilość tuńczyka zależna jest od ilości makaronu. Proporcje w przepisie są stosowne do większej połowy opakowania spaghetti. (3 osoby)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować