Spaghetti z tuńczykiem.

0 (0 ocen)

W moim domu każdy ma ulubione danie, ale takie spaghetti smakuje wszystkim.

Składniki:

  • • Opakowanie makaronu spaghetti
    • Puszka tuńczyka w sosie własnym
    • Cebula
    • 4 świeże pomidory lub puszka krojonych bez skórki
    • 2 ząbki czosnku
    • Pieprz, sól
    • Cukier
    • Po łyżeczce suszonej bazylii i oregano
    • Papryka chili w proszku
    • 2 łyżki oliwy
    • Łyżeczka soku z cytryny
    • 4 łyżki startego parmezanu lub innego sera
    • Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Spaghetti z tuńczykiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli.
  • 2. • Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • 3. • Dodaj do cebuli i duś na wolnym ogniu 5 – 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 4. • Dodaj rozdrobnionego tuńczyka z puszki skropionego sokiem z cytryny.
  • 5. • Aby zaostrzyć smak sosu, dodaj szczyptę papryki chili.
  • 6. • Wymieszaj wszystkie składniki i duś około 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszoną bazylię i oregano.
  • 7. • Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (gotuj aż będzie al dente).
  • 8. • Ugotowany makaron osącz na sicie , wyłóż na talerze, polej sosem, posyp startym parmezanem i udekoruj bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy