Spaghetti w sosie śmietanowym z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, serem blue i pomidorkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne danie na szybki rodzinny obiad czy kolację we dwoje.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
150 g makaronu spaghetti
Sos:
6 plastry szynki szwarcwaldzkiej
50 g sera pleśniowego blue
10 pomidorków koktajlowych
300 ml płynnej śmietanki 18%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki startego grana padano (lub parmezanu)
Spaghetti z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni na oliwie podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulkę, dodać porwane kawałki szynki i przesmażyć na chrupiąco. Wlać śmietanę, dodać pokruszony ser pleśniowy, posiekany czosnek i gotować chwilę do zredukowania się sosu. Wsypać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać odcedzony makaron i wymieszać. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Przed podaniem makaron posypać startym grana padano lub parmezanem.
Komentarze