Spaghetti z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie śmietanowym

3 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Spaghetti w sosie śmietanowym z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, serem blue i pomidorkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne danie na szybki rodzinny obiad czy kolację we dwoje.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
    Sos:
    6 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    50 g sera pleśniowego blue
    10 pomidorków koktajlowych
    300 ml płynnej śmietanki 18%
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól morska (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    2 łyżki startego grana padano (lub parmezanu)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti

Spaghetti z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni na oliwie podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulkę, dodać porwane kawałki szynki i przesmażyć na chrupiąco. Wlać śmietanę, dodać pokruszony ser pleśniowy, posiekany czosnek i gotować chwilę do zredukowania się sosu. Wsypać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać odcedzony makaron i wymieszać. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Przed podaniem makaron posypać startym grana padano lub parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować