Spaghetti po bolońsku ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonałe dla tych, którzy nie lubią długo stać przy kuchni

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    4 pomidory,
    5 łyżek koncentratu pomidorowego,
    4 łyżki keczupu,
    20 dag żółtego sera,
    sól, pieprz,
    listki świeżej bazylii i oregano,
    chili, słodka papryka,
    curry, zioła prowansalskie.

Spaghetti po bolońsku ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone rozdrabniamy dokładnie na patelni i smażymy pod przykryciem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. W między czasie gotujemy makaron spaghetti.
  • Sos pomidorowy z mięsem 2. Podczas gdy mięso się smaży przygotowujemy sos: pomidory, czosnek i cebulę obieramy a następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy wszystko do mięsa mielonego. Następnie wlewamy koncentrat oraz keczup. Liście bazylii i oregano siekamy i dodajemy do sosu. Dodajemy także łyżeczkę soli, pieprzu, pół łyżeczki chili, łyżeczkę ziół prowansalskich, 2-3 łyżeczki curry oraz 2-3 łyżeczki słodkiej papryki. Połowę sera kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Mieszamy, całość gotujemy ok. 20 min. Gotowym sosem polewamy makaron i posypujemy startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy