Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania, odcedzamy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę (nacinamy lekko na krzyż i zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na 2 minuty a następnie szybko przekładamy pomidory do zimnej wody). Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory. Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi. Wyłączamy gaz. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Komentarze