Spaghetti z sosem z suszonych grzybów

4.5 (198 ocen)

  • 9 godz.

Przepyszne suszone grzyby - nowe odkrycie w kuchni

  • 9 godz.

Składniki:

  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti
    4-5 garści suszonych grzybów
    1 cebula
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    natka pietruszki/kolendra
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Spaghetti

Spaghetti z sosem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać 3 szklankami letniej wody i moczyć przez noc. Następnego dnia wyłowić grzyby z wody (nie należy jej wylewać!) i pokroić je na mniejsze kawałki. Posiekać drobno cebulę i zrumienić ją na oleju. Następnie dodać posiekane grzyby i smażyć ok. 10 minut na wolnym ogniu.
    Wstawić makaron i ugotować go al dente.
  • 2. Do zawartości patelni wlać wodę z moczenia grzybów i zagotować. Całość przyprawić i dusić pod przykryciem przez 20-30 minut aby grzyby zmiękły. Na koniec dodać na patelnię koncentrat i wymieszać. Odparować przez 5 minut na zwiększonym ogniu. Do zawartości patelni dodać ugotowany makaron i wymieszać, tak by sos oblepił cały makaron.

Porady

Rozkładać na talerze makaron z sosem i posypać posiekaną natką lub kolendrą. Danie to można przygotować także z polędwicą wołową, którą powinno się podsmażyć na patelni wraz cebulą i następnie postępować, jak w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować