Zapraszam na smaczne danie obiadowe. Sos do spaghetti przygotowałam z dodatkiem mięsa mielonego i świeżych pomidorów. Polecam.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 szkl gorącej wody
350 g pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa do smażenia
sól do smaku
słodka papryka w proszku do smaku
ostra papryka w proszku do smaku
suszony rozmaryn do smaku
300 g makaronu spaghetti
woda do gotowania makaronu
sól do gotowania makaronu
olej do gotowania makaronu
tarty parmezan
Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem i dodajemy mięso mielone. Smażymy razem przez 10 minut. Wlewamy wodę i gotujemy.
Pomidory nacinamy i sparzamy gotowaną wodą, przekładamy do zimnej i zdejmujemy skórkę. kroimy w kosteczkę. Pomidory dokładamy do gotującego się sosu, doprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z olejem. Ugotowany makaron przekładamy na cedzak i odsączamy. Na talerze przekładamy makaron i sos, posypujemy parmezanem.
Komentarze