Spaghetti z sosem mięsno -pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrobinę sosu pomidorowego, troszeczkę przypraw i obiad gotowy!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron spaghetti pół paczki 300 g
    mielone wieprzowo -wołowe 400g
    koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżki
    szklanka wody
    1 cebula
    zioła suszone (bazylia, oregano)
    sól, pieprz, cukier
    1 łyżka maggi
    150g sera twardego do posypania
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
    garść świeżej zieleniny, np. bazylii, pietruszki lub szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Spaghetti z sosem mięsno -pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy ją na szklisto. Następnie dodajemy do cebuli mięso mielone i smażymy je, aż straci czerwony kolor.
  • o 2. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła po łyżeczce, sól, cukier i pieprz do smaku. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy wodą i ewentualnie dodajemy maggi. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i jeszcze 5-10 minut dusimy sos. Na koniec zagęszczamy go skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.
  • o 3. W tym czasie wstawiamy makaron, gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu. Trzemy ser na tarce o drobnych oczkach.
  • o 4. Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy serem i zieleniną.
    Spaghetti gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron spaghetti

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować