Cienki, długi makaron podany z niezwykle aromatycznymi, złocistymi grzybami, soczystymi kawałkami kurczaka i pachnącą świeżą natką z pietruszki to moja propozycja dania wywodzącego się z tradycyjnej włoskiej kuchni.
Spaghetti z sosem kurkowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2.Kurki oczyścić, umyć i osuszyć w przypadku większych okazów pokroić na mniejsze kawałki.
3.Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na około 20minut.
4.Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać filet, kurki i smażyć kilka minut. Następnie wlać śmietanę, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą , pieprzem i dusić jeszcze przez kilka minut.
5.Ugotowany makron wymieszać z gotowym sosem kurkowym, filetem i posypać natką z pietruszki.
Komentarze