Spaghetti z rukolą

4.49 (187 ocen)

  • 15 min

Przepis wymyśliłam sama, zainspirowana śródziemnomorskimi smakami. Niebanalne połączenie czosnku, chilli i skórki z cytryny oraz rukoli zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Idealny na obiad lub ciepłą kolację.

  • 15 min

Składniki:

  • - 40 dag makaronu spaghetti,
    - 3 łyżki oliwy z oliwek,
    - 1/2 papryczki chilli bez nasion,
    - skórka otarta z 1 cytryny,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - ok. 10 dag rukoli,
    - sól,
    - świeżo zmielony, czarny pieprz,
    - 5 dag startego parmezanu lub żółtego sera (np. goudy).
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Na patelni, na małym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno
    posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli i skórkę otartą z
    cytryny. Smaż przez około 2-3 minuty aż czosnek zrobi się miękki.
  • 3. Rukolę porwij na małe kawałki, odłóż garść do dekoracji.
  • 4. Makaron odsącz, dodaj do oliwy z dodatkami, dodaj połowę parmezanu (lub
    żółtego sera) porwane listki rukoli, dopraw do smaku solą, pieprzem i
    sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj.
    Gorący makaron od razu wykładaj na talerze, posyp resztą parmezanu (lub
    żółtego sera) i rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować