Przepis wymyśliłam sama, zainspirowana śródziemnomorskimi smakami. Niebanalne połączenie czosnku, chilli i skórki z cytryny oraz rukoli zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Idealny na obiad lub ciepłą kolację.
15 min
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 papryczki chilli bez nasion,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ok. 10 dag rukoli,
- sól,
- świeżo zmielony, czarny pieprz,
- 5 dag startego parmezanu lub żółtego sera (np. goudy).
Spaghetti z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
2.Na patelni, na małym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno
posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli i skórkę otartą z
cytryny. Smaż przez około 2-3 minuty aż czosnek zrobi się miękki.
3.Rukolę porwij na małe kawałki, odłóż garść do dekoracji.
4.Makaron odsącz, dodaj do oliwy z dodatkami, dodaj połowę parmezanu (lub
żółtego sera) porwane listki rukoli, dopraw do smaku solą, pieprzem i
sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj.
Gorący makaron od razu wykładaj na talerze, posyp resztą parmezanu (lub
żółtego sera) i rukoli.
Komentarze