Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Smacznie, szybko i kolorowo :)

Składniki:

  • 2 małe kajzerki (najlepiej czerstwe)
    szklanka mleka
    600 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego, ale można pomieszać np drobiowo- wieprzowe)
    cebula
    jajko
    kilka gałązek natki pietruszki
    sól, pieprz
    mąka pszenna do obtoczenia mięsa
    +
    sos pomidorowy:
    1/2 l przecieru pomidorowego (passaty)
    pół pęczka świeżej bazylii
    sól, pieprz, cukier
    +
    350-400 g makaronu
    parmezan lub grana padano
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerki zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia.
  • 2. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Dorzucamy również namoczone kajzerki, jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyrobić wilgotnymi rękami i zrobić małe kuleczki. Kulki mięsne obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony.
  • 3. Sos: w osobnym małym garnku podgrzać passatę, wrzucić dość grubo posiekaną bazylię i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagotować i zdjąć z ognia (jeśli sos będzie za gęsty to można dodać trochę wody).
  • 4. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • 5. Na talerzu wyłożyć makaron i pulpety, polać sosem i posypać startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować