Spaghetti z pomidorami i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Nie lubię spaghetti z mięsem mielonym. Zastąpiłam je tuńczykiem i sos wyszedł pyszny. Dodatkowo danie jest łatwe i szybkie do zrobienia.

  • 10 min

Składniki:

  • -puszka krojonych pomidorów
    -puszka tuńczyka w oleju
    -średnia cebula
    -oliwa z oliwek
    -dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
    -łyżka ketchupu
    -makaron spaghetti
    -zioła prowansalskie
    -bazylia
    -chili w proszku
    -pieprz i sól
    -żółty ser do posypania

Spaghetti z pomidorami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ok. łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w dowolny sposób cebulę i lekko podsmażamy. Kiedy cebula się zarumieni wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Dusimy chwilę na średnim ogniu, aby sos troszkę zgęstniał. Dodajemy przecier i ketchup. Doprawiamy ziołami, bazylia i chili wedle uznania. Tuńczyka odsączamy z oleju i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż tuńczyk rozpadnie się na małe kawałki. Dusimy jeszcze kilka minut. Sos wykładamy na ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron. Posypujemy startym serem i gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy