SPAGHETTI Z POMIDORAMI I BAZYLIOWYM PESTO

4.5 (180 ocen)

  • 35 min

Danie jest proste do przygotowania, pyszne i bardzo aromatyczne.

  • 35 min

Składniki:

  • • 40 dag makaronu spaghetti
    • ok. 10 pomidorków koktajlowych
    • 1 duży pęczek bazylii
    • 3 łyżki orzeszków pinii
    • 2 ząbki czosnku
    • 6 łyżek startego parmezanu
    • ok. 100 ml oliwy
    • sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z pomidorami i bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odłóż dwie gałązki bazylii do dekoracji. Oderwij same listki bazylii i dokładnie je umyj. Następnie liście bazylii, pokrojony czosnek i lekko podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe przełóż do blendera. Miksuj powoli wlewając oliwę. Dodaj 3 łyżki startego parmezanu i zmiksuj na jednolita masę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i dokładnie osącz.
  • 3. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone pomidorki i smaż 3 minuty. Następnie dodaj bazyliowe pesto i smaż razem jeszcze przez chwilę. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj.
  • 4. Spaghetti przełóż na Telerze. Podawaj posypane posiekana bazylią i posypane tartym parmezanem oraz udekorowane listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować