Spaghetti z polską suszoną śliwką

4.48 (141 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszne bazyliowo-orzechowe spaghetti z polskimi suszonymi śliwkami. Cudowne,podkręcone smakiem suszonej,lekko wędzonej śliwki. Proste i doskonałe.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPAGHETTI::
    - makaron spaghetti: 200 gramów
    - śliwki suszone (polskie/bez konserwantów): 16 sztuk
    - oliwa z oliwek (Extra Vergin): 6 łyżek
    - pestki dyni: 20 sztuk
    - sól: 1 łyżka
    BAZYLIOWE PESTO::
    - bazylia: 1 pęczek
    - masło orzechowe: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek (Extra Vergin): 70 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z polską suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie ( al dente-według zaleceń producenta). Zdjąć z ognia,przecedzić.
  • 2. Bazylię umyć, zmiksować w blenderze z oliwą, masłem orzechowym i solą.
  • 3. Suszone śliwki moczyć 5 minut w gorącej,przegotowanej wodzie,odcedzić.
  • 4. Gorący makaron wymieszać z pesto bazyliowo-orzechowym, oliwą, przełożyć na talerze. Polać resztą pesto, posypać śliwkami i pestkami dyni.Udekorować listkiem świeżych ziół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron spaghetti Masło orzechowe Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować