Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny, pożywny makaron z pieczarkami i kurczakiem w kremowym śmietanowo-serowym sosie.

  • 25 min

Składniki:

  • 300 g pieczarek
    250 g piersi z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżki masła
    200 ml śmietany 30 %
    1/2 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    Dodatkowo:
    300 g makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti Ser

Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podgrzać olej z masłem. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w paski pierś z kurczak, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, smażyć na mocnym gazie do odparowania wody. Dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową. Dolać śmietanę i wsypać starty ser. Chwilę gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, wymieszać i od razu podawać.

Porady

Śmietanę 30% można zastąpić płynną śmietaną 18%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować