Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Po tym jak znalazłem ten przepis w jednej z gazet (Kuchnia) ,postanowiłem szybko je zrobić,ze względu na moje ukochane szparagi ,zamiłowanie do makaronu i oczywiście ulubionego anchois.

  • 30 min

Składniki:


  • pęczek szparagów (400-500g)
    50-70 ml oliwy z oliwek
    pęczek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    łyżka startej skórki z cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    puszka filecików anchois
    7 łyżek startego parmezanu (plus parmezan do posypania przed podaniem)
    400 g makaronu spaghetti
    sól ,pieprz

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi smażymy przez 10 min na rozgrzanej oliwie (2-3 łyżki),solimy i oprószamy pieprzem. Następnie studzimy ,kroimy na kawałki i miksujemy razem z pozostałą oliwą ,natką ,posiekanym czosnkiem ,sokiem i skórką z cytryny ,anchois ,parmezanem ,solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ,osączamy go ,na dnie zostawiamy 100 ml wody ,mieszamy makaron z Pesto. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy