Pyszny makaron z domowym pesto z jarmużem. Aromatyczny i pożywny posiłek w kilka chwil.
15 min
Składniki:
Pesto:
150 g jarmużu (oczyszczonego, bez twardych łodyg)
70 g łuskanego słonecznika
2 łyżki ziaren sezamu
5 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)
1 duży ząbek czosnku
70 ml oleju rzepakowego
2 łyżki wody
2 szczypty soli
pieprz czarny świeżo zmielony
Dodatkowo:
300 g makaronu spaghetti
Spaghetti z pesto z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni. Czosnek drobno posiekać. Jarmuż przełożyć do wysokiego naczynia, dodać słonecznik z sezamem, czosnek, ser, olej i wodę. Składniki rozdrobnić za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron połączyć z sosem. Porcje makaronu z pesto posypać startym serem grana padano lub parmezanem. Podać od razu po przygotowaniu.
Porady
Pesto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do kilku dni. Aby zachowało ładny kolor wierzch pesto należy polać cienką warstwą oleju, aby odciąć dopływ powietrza i zapobiec ciemnieniu sosu.
Komentarze