Spaghetti z mięsem i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Spaghetti z mięsem i groszkiem. Boższ! Jakie to pyszne wyszyło! Na 10, szesnastkę dajemy!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti
    100 ml czerwonego wina wytrawnego
    1 cebula
    1 łyżka oliwy
    2 łodygi selera łodygowego
    400 g mielonego mięsa wołowego
    500 ml passaty pomidorowej
    1 mała puszka groszku konserwowego
    starty parmezan
    sól, pieprz

Spaghetti z mięsem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z mięsem i groszkiem 1. Makaron gotujemy al dente.

    A rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojony seler.
    Lekko szklimy, dolewamy wina. Odparowujemy.
    Do cebuli dodajemy mięso, szpatułką lekko rozdrabniamy, zalewamy passatą.
    Dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
    Puszkę groszku, wraz z zalewą, dodajemy do sosu. Dusimy 5 min. ciągle mieszając.
    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy