Spaghetti z marynowaną wołowiną w czerwonym winie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny pomysł na kolację we dwoje, wieczorną samotność lub dla potrzeb zaspokojenia kubków smakowych. Proste, klasyczne, jakość potrawy zależy od oryginalnych składników.

  • 60 min

Składniki:

  • - 200 g makaronu spaghetti
    - 200 g wołowiny
    - 20 g marchewki
    - 20 g selera naciowego
    - 10 g cebuli
    - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    - 50 g parmezanu
    - 150 ml czerwonego wytrawnego wina
    - 100 ml pulpy pomidorowej
    - sól, pieprz, liść laurowy, bazylia świeża
    - pół mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z marynowaną wołowiną w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę w kostkę, a seler naciowy w plasterki. Wszystko marynujemy (bez soli) w czerwonym winie z liściem laurowym, oliwą z oliwek i pieprzem na minimum 3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Mięso odcedzamy z marynaty i mielimy w maszynce do mielenia. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy mięso i smażymy, gdy się zetnie dodajemy warzywa z marynaty wraz z winem. Dodajemy pulpę pomidorową, świeżą bazylię i solimy, ewentualnie jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody. Gotujemy około 30 minut. Wstawiamy wodę na spaghetti, a sos trzymamy sobie na małym ogniu, gdy będzie "al dente" dodajemy do sosu, mieszamy i posypujemy startym parmezanem. Układamy na talerzu, przyozdabiamy mozzarellą pokrojoną w kostkę i świeżą bazylią.

Porady

Używamy tylko oryginalnych składników, wtedy mamy gwarancję, że potrawa będzie smaczna. Najlepiej marynować całą noc, ale jak nie mamy czasu minimum 2 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwone wino Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować