Spaghetti z marchewka

4.5 (189 ocen)

Jego aromatyczny pomidorowy smak, pełen pysznego mięska i warzyw niewiele ma wspólnego z „boloniakiem” z przydrożnej budki.

Składniki:

  • 400-500 makaronu spaghetti
    1 łyżka oliwy
    3 plastry wędzonego boczku
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    łodyga selera naciowego
    250 g zmielonej wołowiny
    szklanka czerwonego wina
    puszka krojonych pomidorów
    liść laurowy
    świeżo starty parmezan do posypania
    świeżo mielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek, cebulę, marchewkę, seler kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy, an średnim ogniu, boczek, aż stanie się złoto-brązowy. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy dopóki nie zmiękną. Zwiększamy nieco ogień i dodajemy wołowinę. Gdy mięso będzie brązowe dolewamy wino i gotujemy, aż ok. 1/3 płynu wyparuje. Zmniejszamy ogień, dodajemy liść laurowy, pomidory i seler. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy około godziny. Od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączony posypujemy parmezanem i polewamy sporą ilością sosu. Na sos sypiemy odrobinę pieprzu i ponownie odrobinę sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować