Ostatnio mam w głowie wiele pomysłów na sosy do makaronów. Ten robiłam po raz pierwszy. Moja rodzina była zachwycona :) Także gorąco polecam ten przepis :) !
20 min
Składniki:
2 porcje:
200 g makaronu spaghetti Omnomnom
100 g łososia wędzonego
1 serek camembert (u mnie o wadze 125 g)
200 g śmietany kremówki
1 mała czerwona cebula
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz, opcjonalnie - 1/2 łyżeczki cukru
opcjonalnie - 1/2 łyżki cukru, łyżka posiekanej pietruszki
Spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym z serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę aż się zeszkli.
2. Do cebuli dodaj śmietanę oraz drobno pokrojony camembert. Podgrzewaj na średnim ogniu. Ser powinien się rozpuścić, może to potrwać kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec gotowania - dodaj pokrojonego na kawałki łososia.
Uwaga - w sosie jest dużo słonych smaków ! Jeśli uznasz, że sos jest za słony, dodaj 1/2 łyżeczki cukru.
3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Makaron wyłóż na talerze, dodaj sos, udekoruj pietruszką.
Komentarze