Spaghetti z kurkami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis ten zainspirowany jest urodzajem kurek w tym roku. Potrawa sezonowa, prosta i pyszna.

  • 15 min

Składniki:

  • 300g filet z kurczaka, 300g kurek, 2 średnie cebule, 500ml "Łaciata" śmietanka do sosów 18%, sól, pieprz, curry, koperek, natka pietruszki, olej, makaron spaghetti.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z kurkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek i tłuszczu. Kroimy w średnią kostkę. Solimy, pieprzymy i posypujemy niewielką ilością curry. Ta ostatnia ma tylko nadać kurczakowi ciekawszy smak. Dajemy jej niewiele aby jej kolor nie zdominował sosu w ostatecznym efekcie.
  • 2. Kurki dokładnie myjemy i odsączamy na sitku.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy na nią kurczaka i smażymy krótko na dużym ogniu, tak aby nie puścił soków.
    Gdy kurczak jest już gotowy zdejmujemy go z patelni na talerz. Patelnię dokładnie myjemy.
  • 5. Ponownie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej cebulę na niewielkim ogniu aby się zeszkliła.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. 6. Następnie do cebuli dorzucamy kurki. Solimy, pieprzymy i dusimy do momentu, aż zmiękną i odparuje z nich prawie cała woda.
  • Dodajemy śmietnkę "Łaciata". 7. Na patelnię wlewamy około 300ml śmietanki. Podkręcamy trochę gaz i ciągle mieszając czekamy, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Gotujemy makaron 8. Wstawiamy na gaz osoloną wodę, a gdy się zagotuje wrzucamy do niej makaron.
  • 9. Do sosu wrzucamy kurczaka i na niewielkim ogniu podgrzewamy sos aby kurczak znowu był ciepły. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, zacznie się ścinać dolewamy trochę śmietanki. Ja dbam o to aby sos miał konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego.
  • Siekamy koper i natkę pietruszki. 10. Dorzucamy posiekany koperek i natkę pietruszki. Dosalamy i pieprzymy do smaku.
  • 11. Zgodnie z włoską szkoła gdy makaron jest już gotowy, odcedzamy go i mieszamy na patelni z sosem.
  • Podajemy w bulinówce. 12. Podajemy w bulionówce i dekorujemy natką i posiekanymi ziołami

    SMACZNEGO!!!

Porady

W potrawie można pominąć mięso co spowoduje, że wyostrzy się smak grzybów. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty możemy go uratować dodając więcej śmietanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurki

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować