1 pierś z kurczaka (ok. 500g)
150g pieczarek
100g świeżego szpinaku
100g suszonych pomidorów w oleju
1oog serka mascarpone lub śmietany kremówki
250 -300 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
ser kozi do posypania
Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone pomidory zmiksować na pastę z 1-2 łyżkami oleju ze słoika w którym były pomidory. Dodać serek mascarpone. Jeszce chwilkę miksować do połączenia. Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na złoty kolor na patelni na oleju (można użyć oleju
z suszonych pomidorów). Zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć kilka minut.Wlać bulion oraz miks z pomidorów i serka. Dokładnie wymieszać. Przykryć i dusić 3 minuty. Dodać
szpinaki i dusić aż zmięknie ok. 3 minuty. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem spaghetti posypane startym kozim serem.
Komentarze