Spaghetti z krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Potrawa idealna na romantyczną kolację, na spotkanie z przyjaciółmi. Połączenie wszystkich składników jest rajem dla podniebienia !

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - obrane, rozmrożone krewetki: 250 gramów
    - makaron spaghetti: 500 gramów
    - oliwa czosnkowa: 2 łyżki
    - cebula posiekna: 1 sztuka
    - papryczka chili posiekana: 1 sztuka
    - suszone pomidory w oliwie: 280 gramów
    - pomidory koktajlowe: 50 gramów
    - białe wytrawne wino: 125 mililitrów
    - rukola podarta na kawałki: 50 gramów
    - natka pietruszki posiekana (garść): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsącz rozmrożone krewetki i odstaw na bok.
  • 2. Zagotuj wodę, wrzuć makaron, posól i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3. W rondlu (dość dużym, żeby pomieścił się makaron), rozgrzej oliwę czosnkową i podsmażaj posiekaną cebulę i chili przez kilka minut, a następnie włóż do rondla pomidory razem z oliwną zalewą i krewetki.
  • 4. Kiedy wszystko się zagrzeje, wlej wino i gotuj przez chwilę. Dodaj rukolę i mieszaj, aż liście zmiękną, a następnie pomidory koktajlowe.
  • 5. Odlej makaron, zostawiając 3/4 szklanki wody, w której się gotował, i wymieszaj makaron z krewetkami i chili.
  • 6. Przełóż wszystko do ogrzanej miski, jeszcze raz przemieszaj, w razie potrzeby dodając odrobinę wody z garnka, oliwy albo czosnku.
  • 7. Posyp siekaną natką i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron spaghetti

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować