Proste i bardzo aromatyczne i smaczne danie obiadowe z grzybami w roli głównej :) Zielony ser z pesto nadaje daniu aromatycznego smaku - polecam.
35 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
około 300 g makaronu spaghetti
250 g grzybów leśnych mrożonych
1 cebula
kawałek selera
1 ząbek czosnku
około 80 ml śmietanki 30 %
woda do podlania
sól,
pieprz świeżo zmielony
3 ziarna pieprzu
natka pietruszki
zielony ser z pesto
olej do smażenia lub masło
Spaghetti z grzybami i zielonym serem pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji, odcedzić.
Selera obrać, drobno pokroić.
Czosnek posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć.
Do cebuli dodać drobno posiekany czosnek, zamrożone grzyby i pokrojony w kostkę seler.
Całość dusić przez około 10 minut na średnim ogniu. Pod koniec duszenia podlać bulionem,Przyprawić do smaku. Na sam koniec, kiedy grzyby są miękkie, dodać posiekaną zieloną pietruszkę i wlać zahartowaną śmietankę .
Makaron ułożyć na talerzu, polać grzybami z sosem, na wierzch zetrzeć zielony ser z pesto. Smacznego :)
Komentarze