Spaghetti z fasolki szparagowej

4.5 (168 ocen)

  • 20 min

Pyszności! Kiedy tylko pojawia się na straganach fasolka szparagowa, od razu przygotowuję tą potrawę. Mimo, że jest bezmięsna jest bardzo smaczna i sycąca. W sam raz na lekki obiad w letnie dni, a nawet dodatek do mięsnych potraw, np, pulpecików. Poza sezonem można ją przygotować z mrożonej fasolki.

  • 20 min

Składniki:

  • - 80 dag żółtej fasolki szparagowej (poza sezonem mrożonej),
    - puszka pomidorów bez skóry,
    - 4 łyżki przecieru pomidorowego,
    - 2 ząbki czosnku,
    - łyżka oleju (np. rzepakowego),
    - kilka gałązek świeżego oregano lub 1-2 łyżeczki suszonego,
    - szczypta ziół prowansalskich,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Spaghetti z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyjemy, odcinamy zdrewniałe końce (jeżeli to konieczne usuwamy twarde łyko) i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut, trzymamy w cieple.
    Jeżeli używasz mrożonej fasolki szparagowej czas gotowania może się trochę wydłużyć.
  • 2. W czasie gotowania fasolki przygotowujemy sos: pomidory z puszki miksujemy wraz z zalewą.
    W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek, podsmażamy przez ok. minutę, dodajemy zmiksowane pomidory oraz przecier pomidorowy i dusimy razem do momentu aż sos zgęstnieje.
    Pod koniec dodajemy posiekane oregano, zioła prowansalskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ciepłą fasolkę wykładamy na talerze, polewamy sosem i od razu podajemy.

Porady

Przed podaniem danie można posypać startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Oregano Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

4.47 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sałatka

To może cię zainteresować