Danie z włoskiego menu, idealne, aromatyczne, pełne smaków
40 min
Składniki:
350 g spaghetti
300 g dyni
200 g krewetek
pół cebuli
mielone chili do smaku
posiekana natka pietruszki
pół filiżanki białego wina
oliwa z oliwek
sól
pieprz
starty parmezan
Spaghetti z dynią i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę.
Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni, na 4 łyżkach oliwy z oliwek.
Dodałem dynię, smażyłem 5 minut.
Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino zaczęło parować.
We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietruszką i startym parmezanem.
Komentarze