Spaghetti z czosnkiem, pepperoni i oliwą (aglio, olio e peperoncino)

4.5 (153 ocen)

Idealna opcja dla osób, które chcą przygotować coś efektownego w krótkim czasie. Zdecydowanie jest to propozycja dla osób, które lubią ostre potrawy

Składniki:


  • 250 g makaronu spaghetti
    100 ml oliwy
    8 ząbków czosnku
    3 papryczki pepperoni (czerwona, żółta, zielona)
    natka pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Spaghetti z czosnkiem, pepperoni i oliwą (aglio, olio e peperoncino) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy 100 ml oliwy. Papryczki siekamy, zostawiając trochę pestek. Im więcej pestek zostawimy, tym bardziej ostre będzie nasze danie - więc ich ilość zależy od nas i naszej wrażliwości na ostre jedzenie:). Ząbki czosnku obieramy, i również siekamy. Po chwili dodajemy je do papryczek. Wszystko przesmażamy parę minut. Na sam koniec dosalamy do smaku. Makaron odcedzamy i natychmiast dodajemy go do oliwy. Na koniec posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i podajemy na talerze !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować