Spaghetti z cukinią i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybka i sprawdzona propozycja obiadowa. Efekt murowany :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti: 150 gramów
    - Młoda cukinia: 1 sztuka
    - cebula dymka ze szczypiorem: 2 sztuki
    - tymianek świeży kilka gałązek: 1 sztuka
    - mleko, około: 200 mililitrów
    - starty żółty ser: 4 łyżki
    - sól, świeżo zmielony pieprz do smaku około: 1 szczypta
    - oliwa/olej do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z cukinią i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Umyte warzywa kroimy. Cukinię w niezbyt drobną kostkę, a cebulkę siekamy jak leci razem z zieloną częścią.
  • 2. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, 1-2 łyżki i wrzucamy cukinię. Podsmażamy, a po chwili dorzucamy cebulkę. Gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy mlekiem lub śmietaną zmieszaną z wodą i przez chwilę dusimy. Doprawiamy listkami tymianku (gałązek nie wrzucamy do sosu) i posypujemy startym serem. Zmniejszamy płomień pod patelnią i powoli podgrzewamy mieszając.
  • 3. W czasie przygotowywania sosu, musimy ugotować też makaron, gdyż potrzebujemy by był jeszcze ciepły w chwili, gdy sos będzie gotowy. Pamiętajmy, że makaron jest zdrowy i lekkostrawny tylko wówczas, gdy go nie rozgotujemy. Makarony jemy więc „al dente” i cieszymy się pięknymi i smukłymi kształtami.
  • 4. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powinien być średnio gęsty. Gdy wrzucimy makaron jeszcze nieco zgęstnieje.
  • 5. Ugotowany, wciąż ciepły makaron wrzucamy do sosu i mieszamy, by dokładnie pokrył się sosem. Jeśli sos zrobił się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody po gotowaniu makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron spaghetti

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować