Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie cukinii polecam pyszne spaghetti ala carbonara z cukinią. Smakuje wybornie a lekko chrupiąca cukinia nadaje wyjątkowego smaku.
Składniki:
50 g makaronu spaghetti
100 ml kremówki 30%
1 żółtko
80 g cukinii pokrojonej w spaghetti
50 g boczku wędzonego
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Spaghetti z cukinią ala carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około 5 minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki boczek wędzony i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia. Czosnek drobniutko posiekać i razem z cukinią pokrojoną w cieniutkie spaghetti dodać do boczku z cebulką. Całość mieszając podsmażyć około 8 minut. Nie za długo, żeby cukinia się nie rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze