Spaghetti z cukinią ala carbonara

0 (0 ocen)

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie cukinii polecam pyszne spaghetti ala carbonara z cukinią. Smakuje wybornie a lekko chrupiąca cukinia nadaje wyjątkowego smaku.

Składniki:


  • 50 g makaronu spaghetti
    100 ml kremówki 30%
    1 żółtko
    80 g cukinii pokrojonej w spaghetti
    50 g boczku wędzonego
    1 mała cebula
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz

Spaghetti z cukinią ala carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około 5 minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki boczek wędzony i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia. Czosnek drobniutko posiekać i razem z cukinią pokrojoną w cieniutkie spaghetti dodać do boczku z cebulką. Całość mieszając podsmażyć około 8 minut. Nie za długo, żeby cukinia się nie rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy