Spaghetti z cukini z jajkiem, szparagami i rzodkiewką

0 (0 ocen)

......

Składniki:

  • 1 średnia cienka cukinia
    4-5 szt. rzodkiewek
    6 szt. szparagów (zielonych)
    2 jajka kurze ugotowane na twardo
    kilka krążków cebuli
    2 łyżki słonecznika łuskanego
    olej do smażenia

Spaghetti z cukini z jajkiem, szparagami i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię porządnie myjemy i osuszamy. Za pomocą specjalnego nożyka kroimy ją w długie paseczki (spaghetti). Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleuj i wrzucamy warzywne spaghetti,oprószamy delikatnie solą. Smażymy wszystko 3-4 minuty mieszając/odstawiamy. Cukinia ma być chrupka.
    Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki,obieramy obieraczką do warzyw i gotujemy 4-5 minut w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru,przelewamy zimną wodą. Kromy je na mniejsze kawałki.
    Ugotowane jajka kroimy w ósemki.
    Rzodkiewki kroimy w krążki.
    Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.

    Na talerz/półmisek wykładamy cukinię na nią krążki cebuli,rzodkiewkę,szparagi i jajka. Całość kropimy olejem/oliwą (jak kto woli) i posypujemy ziarnami słonecznika i gotowe.
    Podajemy np z grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy