Spaghetti z cukini z jajkiem, szparagami i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię porządnie myjemy i osuszamy. Za pomocą specjalnego nożyka kroimy ją w długie paseczki (spaghetti). Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleuj i wrzucamy warzywne spaghetti,oprószamy delikatnie solą. Smażymy wszystko 3-4 minuty mieszając/odstawiamy. Cukinia ma być chrupka.
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki,obieramy obieraczką do warzyw i gotujemy 4-5 minut w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru,przelewamy zimną wodą. Kromy je na mniejsze kawałki.
Ugotowane jajka kroimy w ósemki.
Rzodkiewki kroimy w krążki.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Na talerz/półmisek wykładamy cukinię na nią krążki cebuli,rzodkiewkę,szparagi i jajka. Całość kropimy olejem/oliwą (jak kto woli) i posypujemy ziarnami słonecznika i gotowe.
Podajemy np z grzankami
Komentarze