Spaghetti z boczniakami w kozim sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja na smaczny, szybki obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
    1 marchew
    1 cebula
    100 g słoniny wędzonej
    250 g boczniaków
    100 g twarogowego sera koziego
    150 ml jogurtu koziego
    1 łyżeczka lubczyku
    1 pęczek szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z boczniakami w kozim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z boczniakami w kozim sosie 1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz.
    Boczniaki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę siekamy.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Ser kroimy w kostkę, dodajemy do jogurtu, mieszamy.

    Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy boczniaki, marchew i smażymy przez 10 min, cały czas mieszając.
    Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy, aż cebula stanie się szklista, zmniejszamy płomień. Dodajemy jogurt wymieszany z kozim serem oraz lubczyk. Dusimy pod przykryciem (na niewielkim ogniu) przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.
    Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować