Spaghetti z boczniakami w kozim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz.
Boczniaki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ser kroimy w kostkę, dodajemy do jogurtu, mieszamy.
Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy boczniaki, marchew i smażymy przez 10 min, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy, aż cebula stanie się szklista, zmniejszamy płomień. Dodajemy jogurt wymieszany z kozim serem oraz lubczyk. Dusimy pod przykryciem (na niewielkim ogniu) przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze