Spaghetti z boczkiem, pomidorkami, chili i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wodę na makaron. Gdy zaczyna się gotować solimy.
2.Na patelni na niewielkim ogniu podsmażamy pokrojony w małą kosteczkę boczek. Dodajemy posiekaną szalotkę, następnie czosnek. Lekko solimy i podsmażamy aż zmięknie. W moździerzu rozcieramy chili i dokładamy do pozostałych składników na patelnię. Całość zalewamy puszką pomidorów. Zagotować również na małym ogniu. Na samym końcu dodajemy do sosu pokrojone w krążki oliwki oraz świeżą bazylię ( nie powinno się już ich gotować).
3.Gdy makaron mamy już gotowy przekładamy go do garnka z sosem i całość dokładnie mieszamy . Zagotowujemy następnie po wyłożeniu na talerz należy posypać świeżo startym parmezanem.
Porady
Z większą ilością oliwek jest dużo smaczniejsze. Jeśli ktoś nie lubi boczku można zamienić go na szynkę ( podsmażając na odrobinie oleju).
Komentarze