Szybkie danie z makaronem w roli głównej, bób i boczek dopełniają całość.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
200 g wędzonego boczku
250 g bobu
200 ml śmietany 30%
50 g kremowego serka topionego
1/2 białej cebuli
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanego koperku
woda i odrobina soli do gotowania bobu i makaronu
Spaghetti z boczkiem i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupin.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy w dużą kostkę, a cebulę w dowolne kawałki. Podsmażamy razem na 1 łyżce oleju.
Do boczku z cebulą dodajemy ugotowany i obrany z łupin bób. Mieszamy. Całość zalewamy śmietaną i dodajemy serek topiony. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż serek się rozpuści.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Komentarze