Spaghetti z bazyliowo-pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (duża ilość wody ze sporą ilością soli).
Natkę ,bazylię ,orzechy ,oliwki ,czosnek ,ziołową kostkę ,marynowany pieprz ,oliwę .zioła prowansalskie blendujemy na jednolitą masę ( u mnie trochę bardziej strukturalnie) ,doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy (ale nie w durszlaku) ,zostawiamy trochę wody i dajemy na palnik (mały ogień) ,po czym wrzucamy pesto z bendera ,mieszamy dokładnie i chwilę smażymy.
Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w piórka pora.
Na talerz wykładamy spaghetti z pesto ,na wierzch wrzucamy pora i posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło.
Komentarze