Spaghetti z bazyliowo-pietruszkowym pesto

0 (0 ocen)

  • 25 min

...pyszny ,ziołowy ,szybki ,tani ,aromatyczny ,zdrowy i takie tam... :) Polecam

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti (u mnie Barilla)
    100 g orzechów pecan
    3 ząbki czosnku
    100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
    por
    2 łyżki ziół prowansalskich
    10 zielonych oliwek
    sporo świeżej bazylii
    pęczek natki pietruszki
    kostka ziołowa tymianek-bazylia (można użyć suszonych-po łyżce)
    sól ,świeżo mielony pieprz kolorowy
    parmezan

Spaghetti z bazyliowo-pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (duża ilość wody ze sporą ilością soli).

    Natkę ,bazylię ,orzechy ,oliwki ,czosnek ,ziołową kostkę ,marynowany pieprz ,oliwę .zioła prowansalskie blendujemy na jednolitą masę ( u mnie trochę bardziej strukturalnie) ,doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

    Ugotowany makaron odcedzamy (ale nie w durszlaku) ,zostawiamy trochę wody i dajemy na palnik (mały ogień) ,po czym wrzucamy pesto z bendera ,mieszamy dokładnie i chwilę smażymy.

    Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w piórka pora.

    Na talerz wykładamy spaghetti z pesto ,na wierzch wrzucamy pora i posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy