Spaghetti w sosie z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

Spaghetti z sosem na bazie aromatycznych pieczonych pomidorów z mięsem mielonym , cebulą oraz ziołami ojca Mateusza. Smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 500g. makaronu spaghetti
    500g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 cebule
    10 twardych pomidorów
    500ml. przecieru pomidorowego
    1 łyżka oleju z płatkami chili
    2 łyżki ziół ojca Mateusza
    sól , pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti w sosie z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju , odcedzić.
  • 2. Pomidory pokroić w ósemki , skropić olejem z chili , piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 150st.
  • 3. W miedzy czasie w rondelku rozgrzać olej smażyć mięso mielone z drobno posiekaną cebulą do momentu odparowania płynów.
  • 4. Upieczone pomidory obrać ze skórki , zmiksować blenderem wraz z przecierem pomidorowym.
    Sos pomidorowy przelać do mięsa , wsypać zioła ojca Mateusza , sól i pieprz.
    Dusić razem kolejne 10 min .
  • 5. Do dużego garnka przełożyć makaron oraz przelać sos , całość dokładnie razem wymieszać.

Porady

Spaghetti możemy podać posypane serem żółtym Z podanych składników wychodzi 5-6 porcji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować