Spaghetti w serowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ser scieram na tarce o duzych oczkach, dodaje jajko , majonez i mąkę. Mieszam. Z papieru do pieczenia wycinam koła i na kazde koło nakladam cienka mase z sera zółtego . Formuje koła o tak mniej wiecej 8-9 centymetrowe .
Mase serowa wraz z tym papierem kłade na rozgrzanej patelni i trzymam na ogniu az ser sie rozpusci i zacznie złocic. Nastepne serowy placek przenosze wraz z papierem na szklanke ( odwrócona do góry dnem) , Formujac kształt koszyczka , podtrymuje tym papaierem przez chwile goracy ser tak aby przybrał odpowiednia forme i lekko przestygł.Podwazam brzegi i zdejmuje papier.Czekam az koszyczki przestygną.
2.Spaghetti:
Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę, całość smaże na maśle.Dodaję mięso, smaże , od czasu do czasu mieszam.
Gdy mięso będzie gotowe ,dodaje pomidory, całość doprawiam solą, pieprzem, papryką i ziołami wedle własnych upodobań, gotuje ok. 15 minut.
3. Makaron spaghetti gotuje w lekko osolonej wodzie , odcedzam.
4.Ostudzone miseczki napełniam makaronem i sosem z miesem, wierzch posypuje serem startym na małych oczkach , smacznego:)
Porady
miseczki te mozna tez upiec w pieraniku na plaszcze wyłosonej papaierem do pieczenia
wyszło mi 5 sztuk miseczek
Komentarze