Spaghetti w pomidorach z kurczakiem i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka marynujemy w occie balsamiczny i rozgniecionym czosnku (nie kroimy jej, ewentualnie na dwie mniejsze części). Wkładamy na 30 min do lodówki.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Papryczkę chili przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Połówkę kroimy drobno i smażymy na oliwie a druga połowa zostaje o dekoracji.
3.Makaron spaghetti dotujemy al dente w lekko słonej wodzie.
Pomidory wykładamy na patelnie z zeszkloną papryczką. Doprowadzamy do wrzenia. W momencie kiedy sos się nam dusi, nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
4.Pierś z kurczaka wykładamy na naczynie żaroodporne i wkładamy do pieca na 20 min. W momencie gdy kurczak jest upieczony (brązowy z wierzchu i miękki w środku) wykładamy go z piekarnika by odpoczął.
5.Wracamy do sosu, który już troszkę odparował i jest gęstszy. Doprawiamy go suszoną bazylią i oregano i solą.
6.Ugotowany makaron wykładamy na talerz pokrywając go sosem, następnie kurczaka kroimy w 0,5 centymetrowe plastry i układamy na sosie, posypujemy resztą papryczki chili i liśćmi bazylii.
SMACZNEGO
Porady
Jeśli jesteśmy zwolennikami ostrych potraw, to papryczki chili nie trzeba pozbawiać pestek
Komentarze